Datanetwerken

In de moderne wereld zijn datanetwerken niet meer weg te denken. Denkt u maar aan de WiFi bij u thuis, de computer verbinding op uw werk of de pinautomaat in uw winkel. Om deze technologie optimaal te laten functioneren, vereisen zij allen een netwerk verbinding. Voor deze facetten kan Venis Elektrotechniek een veeleisend fysiek netwerk verzorgen. Met fysiek bedoelen we dat het gaat om de installatie facetten van het netwerk. U kunt hierbij denken aan het leveren, installeren en afmonteren van de data bekabeling van modem tot eindpunt.

Netwerken

Alles wat een netwerk verbinding vereist kan als datanetwerk worden gekenmerkt. De hoofdaansluiting komt vaak binnen in de meterkast, waarna deze wordt herverdeeld over de woning of het kantoorpand naar de juiste ruimte(n). Naast de WiFi, computer verbinding en de pinautomaat zijn digitale telefonie, digitale televisie aansluitingen, printers en netwerkopslag veelvoorkomende gebruikers van datanetwerken. In een kantoorpand wordt vaak gebruikt gemaakt van een zogenoemde patchkast. Hierin komt de hoofdaansluiting binnen of de hoofdaansluiting is doorverbonden vanaf de meterkast. Daarna wordt er door middel van patchpanelen en switches de verdeling tussen de netwerkaansluitingen naar de ruimten in het pand gemaakt.

WiFi

Bereikbaarheid en WiFi is tegenwoordig een middelpunt van aandacht. Het eerste wat vaak gevraagd wordt als men op bezoek gaat, is wat het WiFi-wachtwoord is. Omdat steeds meer WiFi-gebruikers daadwerkelijk gebruik maken van een WiFi-verbinding, zien we dat de huidige modem dit niet allemaal meer aan kan. Hiervoor zijn WiFi-uitbreidingen in het leven geroepen. Met een WiFi-uitbreiding kan een WiFi hotspot gecreëerd worden op elk mogelijk denkbare plek. Dit kan in een woning, tuin of kantoorpand zijn. Deze WiFi-uitbreiding wordt vervolgens verbonden via een netwerkkabel met het internet, waarna smartphones, tables, laptops en andere wifi-apparaten veilig gekoppeld kunnen worden aan het draadloze netwerk.

NAS (Network Attached Storage)

Steeds vaker wordt er gekozen voor een netwerkopslag in de vorm van een NAS. Een NAS-apparaat is heel zwart-wit gezien een harde schijf met een netwerkaansluiting, welke tegenwoordig toegankelijk is vanaf een computer en/of laptop, smartphone en tablet. Deze toegankelijkheid is uiteraard beveiligd met een wachtwoord. Met een NAS wordt er gezorgd voor een back-up van de belangrijkste bestanden van een computer en/of laptop welke u zelf kan selecteren. Deze bestanden worden dan gekopieerd en naar de NAS geschreven. Bij een welbekende ‘blue screen of death’ kunnen bij aanschaf van een nieuwe computer en/of laptop de persoonlijke bestanden eenvoudig terug gezet worden.

Welke werkzaamheden vallen o.a. onder datanetwerken?
  • Databekabeling aanleggen UTP/FTP cat 5, 6, 7
  • Patchkasten leveren en afmonteren
  • Netwerk producten leveren zoals o.a. NAS apparatuur, switches, Acces Points (WiFi)
  • UPS (noodstroomvoorzieningen) leveren en installeren
  • CAI installatie (Centraal Antenne Inrichting)

Wilt u uw huidige datanetwerk aanpassen of wilt u een geheel nieuw datanetwerk door Venis Elektrotechniek laten uitvoeren? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.